Η Ζάκυνθος της Ορθοδοξίας

Η Ζάκυνθος της ΟρθοδοξίαςΣυντελεστές

Μαγνητοσκόπηση - Σκηνοθεσία - Μοντάζ: Γιώργος Κωνσταντινόπουλος

Μια παραγωγή της Orizon Artworks © 2006 και © 2015

Ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ που αποτελείται από τρία μέρη:

1. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ. Από τον πρώτο χριστιανικό ναό της Αγίας Μαριάς, που πείρε το όνομά του από την Αγία Μαρία την Μαγδαληνή, η οποία είχε επισκεφθεί το νησί, μέχρι και τους μετασεισμικούς ναούς, ιερές μονές και ξωκλήσια. Ξυλογλυπτική, αργυρογλυπτική, αγιογραφία (από την μεταβυζαντινή στην νατουραλιστική) και την ιδιότυπη εκκλησιαστική μουσική της Ζακύνθου.

2. Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΟΡΤΕΣ ΤΟΥ. Η ξεχωριστή θέση που έχει ο Άγιος Διονύσιος στην ζωή των κατοίκων του νησιού, ο βίος του, οι δυο μεγαλοπρεπείς εορτές του και οι λιτανεύσεις του ιερού του σκηνώματος, καθώς και, εξιστορημένη από τα χείλη του ηγουμένου της μονής του, η απίστευτη συγχώρεση του φονιά του αδελφού του Αγίου Διονυσίου που του έδωσε το όνομα «ο Άγιος της Συγγνώμης».

3. ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΟ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ. Οι ιδιομορφίες του Ζακυνθινού εκκλησιαστικού τυπικού την Μεγάλη εβδομάδα. Ο «Γολγοθάς», η Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά ενός και μόνου Επιταφίου στην πόλη της Ζακύνθου, στις 4 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και η Πρώτη Ανάσταση ή Γκλόρια ή «το κομμάτι», μετά την επιστροφή του Επιταφίου όπως γίνονται μόνο στη Ζάκυνθο. Το ντοκιμαντέρ είναι απολύτως εμπεριστατωμένο και πλημυρισμένο με την εκκλησιαστική μουσική στο ιδίωμα της Ζακύνθου.

Κακαβιάς Παναγιώτης

Σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ όπου πήρε και το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ σχολών κινηματογράφου για την μικρού μήκους ταινία του ΦΥΓΗ το 1982.

Σκηνοθέτης σε πολλές μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ). Περισσότερα

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 2106654752

E-mail: kakavias@otenet.gr
Πλουτάρχου 2, Γέρακας, Αττική, Τ.Κ. 15344