18

18Συντελεστές

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Βασίλης Δούβλης
Σύμβουλος Σεναρίου:
Αλέξης Σταμάτης
Παραγωγή:
Παναγιώτης Κακαβιάς, Κατερίνα Μπεληγιάννη

ΣΥΝΟΨΗ

Μια ταινία για τη σχολική βία και την εμφάνιση του φασισμού  στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία της οικονομικής κρίσης, μέσα από την αφήγηση μιας δολοφονικής επίθεσης μιας ομάδας δεκαοχτάχρονων  μαθητών εναντίον  ενός συμμαθητή τους. Το σενάριο είναι εμπνευσμένο ελεύθερα από ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη σε λύκειο του Παλαιού Φαλήρου το 2013, το οποίο, όμως, αποτελεί απλώς την αφετηρία της ταινίας, αφού τόσο η πλοκή, όσο και οι χαρακτήρες είναι προϊόντα μυθοπλασίας.

Νύχτα. Σε μια έρημη υπόγεια διάβαση τρεις νεαροί  μαχαιρώνουν έναν άγνωστο. Η σκηνή είναι τραβηγμένη αποσπασματικά από το κινητό του τηλέφωνο. Δεν βλέπουμε τα πρόσωπα ούτε των δραστών, αλλά ούτε και του θύματος. Είναι η εναρκτήρια σκηνή της ταινίας, πριν ακόμη εμφανιστούν οι τίτλοι.

Αθήνα, σήμερα. Μια υποβαθμισμένη λαϊκή συνοικία. Οικονομικό αδιέξοδο, ανεργία, μίσος για τους πολιτικούς, ξενοφοβία και ρατσισμός. Τρεις μαθητές της Γ΄ Λυκείου , ο Πάνος, ο Στάθης και ο Στέλιος, καθώς κι ένας εικοσάχρονος φίλος τους, ο Ηλίας, που έχει, μόλις, απολυθεί απ’ τον στρατό, είναι μέλη μιας ομάδας που καταδιώκει μετανάστες, αναρχικούς, ομοφυλόφιλους, όποιον είναι, απλώς, διαφορετικός και δεν συμφωνεί με τις ιδέες και τις μεθόδους τους. Θέλουν να «καθαρίσουν» την πόλη, να «ξεβρομίσουν» τον τόπο. Γρήγορα γίνεται στόχος τους ένας συμμαθητής τους, ο Μιχάλης, που  δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τη δράση τους. Δεν διστάζει μάλιστα να εκφράσει τη διαφωνία του στην Κατερίνα, μια όμορφη συμμαθήτριά τους, που έχει ερωτική σχέση με τον Ηλία, εξοργίζοντάς τους.

Όταν, μάλιστα, μαθαίνουν πως ο Μιχάλης έχει τραβήξει με το κινητό του ένα βράδυ, τυχαία, τον Ηλία και την Κατερίνα να πηδούν τα κάγκελα του σχολείου και να γράφουν στους τοίχους ναζιστικά συνθήματα, ο εκφοβισμός και οι απειλές θα είναι μόνο η αρχή.  Η Κατερίνα ζητάει από τον Μιχάλη  να σβήσει το βίντεο. Εκείνος της απαντάει πως δεν θα πει τίποτα σε κανέναν, αλλά αρνείται. Ο Πάνος, ο Ηλία και ο Στάθης, έξαλλοι, αποφασίζουν να του επιτεθούν και να ξεκαθαρίσουν μια για πάντα τους λογαριασμούς τους. Ωστόσο η σταδιακή απομάκρυνση   του Στέλιου από την ομάδα και η τελική μεταστροφή του, θα οδηγήσουν τα γεγονότα  σε μια απρόσμενη εξέλιξη στο φινάλε της ταινίας.

 Το βάρος δεν δίνεται τόσο στη ίδια την πράξη  της δολοφονικής επίθεσης, όσο  στα όσα έχουν προηγηθεί και έχουν οδηγήσει σ’ αυτή. Έτσι η ταινία θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες και να  ιχνηλατήσει  τις προσωπικές διαδρομές των δραστών, αλλά και του θύματος.  

Η δομή του σεναρίου βασίζεται σε μια  σύνθετη πολυφωνική, μη γραμμική  αφήγηση, υιοθετώντας τις  οπτικές γωνίες κατά κύριο λόγο των τριών δραστών , αλλά και του θύματος προσπαθώντας έτσι να φωτίσει τους διαφορετικούς χαρακτήρες των ηρώων, αλλά και τους διαφορετικούς λόγους που τους ώθησαν στις  πράξεις τους. Καθώς οι οπτικές γωνίες εναλλάσσονται, η αφήγηση της ιστορίας  προχωράει, για να κορυφωθεί  με την δολοφονική επίθεση , που θα την ξαναδούμε, καθαρά αυτή τη φορά και από διαφορετική οπτική γωνία,  στο φινάλε της ταινίας.

 

 

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο   Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α

 

Ο Βασίλης Δούβλης γεννήθηκε στα Γιάννενα και σπούδασε  Λογοτεχνία και Κινηματογράφο στην Αθήνα και το Παρίσι. Έχει διδάξει σενάριο και σκηνοθεσία σε κινηματογραφικές  σχολές και έχει  σκηνοθετήσει μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά σποτ. Η μικρού μήκους ταινία του ‘‘ Ο Βετεράνος” και η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία “ Η Επιστροφή” έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.
 

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η μυστική έλευσις του θέρους, μυθοπλασία, 36΄,1991

Ο Βετεράνος, μυθοπλασία, 22΄, 2000

·         Βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Δράμας, 2000

·         Κρατική Διάκριση Ποιότητας YΠ.ΠΟ. , 2000

·         Τιμητική διάκριση στο Διεθνές φεστιβάλ του  PalmSprings, 2001

Συμμετοχή στα διεθνή φεστιβάλ του Τάμπερε , του Μονάχου, 

της Κωνσταντινούπολης, στο  ShortshortsFilmFestival του Τόκυο

καιστοBelo Horizonte International Film Festival.

·         Προβλήθηκε  στους  κινηματογράφους στην Αθήνα, τη Γερμανία, την Αμερική  και την  Ιαπωνία
 

Η Επιστροφή, μυθοπλασία, 98΄,2007

·         Βραβείο FIPRESCI για τον Ελληνικό Κινηματογράφο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 2007.

·         Συμμετοχήσταδιεθνήφεστιβάλ: Karlovy Vary International Film Festival (Variety Critics Choice), Montreal World Film Festival, Chicago International Film Festival, Shangai International Film Festival, Cairo International Film Festival,Mannheim Film Festival, Haifa International Film Festival, Ghent International Film Festival, ΗμέρεςΚινηματογράφου- Κύπρος, New York City Greek Film Festival, Kolkata Film Festival,London Greek Film Festival,Tiburon International Film Festival, Montreal Greek Film Festival. ΠροβλήθηκεεπίσηςστοAustinFilmSociety,στοMuseumofFineArts, στοHoustonκαιστοΕυρωπαϊκόΦεστιβάλΚινηματογράφουστηνΑυστραλία(Καμπέρρα, Σύδνευ, Μελβούρνη, Βρισβάνη).

·         Απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές σε έγκυρα ξένα κινηματογραφικά  περιοδικά (Variety,  Positif) και   αγοράστηκε από ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς.
 

- Στοργή στο λαό, ντοκιμαντέρ, 91΄,2013

·         Βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο LondonGreekFilmFestival

·         Συμμετοχή στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του 2014, στο CineDoc και στο AegeanDocs.

·         Προβολές στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής και σε Πανεπιστήμια.

Κακαβιάς Παναγιώτης

Σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ όπου πήρε και το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ σχολών κινηματογράφου για την μικρού μήκους ταινία του ΦΥΓΗ το 1982.

Σκηνοθέτης σε πολλές μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ). Περισσότερα

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 2106654752

E-mail: kakavias@otenet.gr
Πλουτάρχου 2, Γέρακας, Αττική, Τ.Κ. 15344